'Stadse' gewoontes?

Geplaatst 1 jaar geleden in Natuur. 1623 Uitzichten

Mag je constateren of concluderen dat het een 'stadse'-gewoonte is om vuilnis en afval te dumpen op de openbare weg en in de natuur?

'Stadse' gewoontes?

Tijdens mijn vroege jeugd woonde ik aan de Waterweg tussen Hoek van Holland en Maassluis. Elke week maakten wij een vuur van hout, plastic en andere aangespoelde rommel. Dat was dikke pret voor mijn vader en mijn twee broers. Achteraf gezien is het eigenlijk diep treurig om te constateren dat we plezier beleefden aan afval wat door scheepspersoneel in grote getalen overboord werd gegooid zonder er over na te denken of dit wel of niet "normaal" was.

In tegenstelling tot de enorme hoeveelheden afval wat bij de Waterweg te vinden was, kan ik met zekerheid zeggen dat in het dorp Maasdijk het op straat absoluut rommelvrij was. Ook bij ons huis en in onze woonomgeving vond je nergens afval op de grond.

Toen ik vanaf mijn zevende in Hoek van Holland kwam te wonen, zag ik ook vrijwel nergens rommel of afval op de straat of in de vele parken. Echter, op het 'grote' strand; het strandgedeelte waar alle dagjesmensen uit de trein of auto, afkomstig uit steden zoals Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam, neerstreken om een dagje te bakken in de zon, was het vrijwel altijd een vieze bende, met papier, chipszakjes, plastic afval en ontelbare sigarettenpeuken en -pakjes. Interessant om te zien was, dat bij het zogenoemde 'kleine' strand, waar relatief veel meer bewoners uit Hoek van Holland kwamen, er aan het einde van de dag opvallend minder 'rotzooi' op het strand lag.

Mag je constateren of concluderen dat het een 'stadse' gewoonte is om vuilnis en afval te dumpen op de openbare weg en in de natuur? Ik zeg: ja. Niet iedereen of overal, maar absoluut meer in verhouding dan bij dorpsmensen. Is het opvoeding, sociale controle of simpelweg meer respect voor de natuur, wat bij dorpsbewoners leeft? Het is een boeiend onderwerp en tegelijkertijd de sleutel tot de oplossing van het laconieke gedrag ten aanzien van hoe je met je leefomgeving en de natuur omgaat.

wordt vervolgd..
geschreven door Jaco van Dam

Woont in Nederland